Skip to content

ISODRÄN®-levy pitää kellarin kuivana ja lämpimänä

ISODRÄN®-levy pitää kellarin kuivana ja lämpimänä

Jaa :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Pientalon salaojaremontissa uusitaan monesti myös kodin maanalaisten lämpimien tilojen lämmöneristys. ISODRÄN®-menetelmän avulla esimerkiksi kellarin maanvastaisiin seiniin saadaan lämmöneristyksen lisäksi seinärakennetta kuivattava suojamateriaali, joka toimii myös kapillaarikatkona.

Ruotsalainen ISODRÄN®-levy on salaojittava lämmöneriste, joka edistää rakenteiden kuivumista, sillä se on diffuusioavoin materiaali. Bitumilateksiemulsiolla käsitellyistä ja yhteenliimatuista, pyöreistä EPS-palloista koostuva levy päästää kosteuden siirtymään vapaasti pois rakenteesta.

– Kosteuden eli vesihöyryn kulkeutuminen tapahtuu lämpötilaeron aiheuttamasta vesihöyryn paine-erosta. Koska rakennuksen sisäilma ja seinärakenne ovat lämpimämpiä kuin sitä ympäröivä maa-aines, pyrkii vesihöyrynpaine tasoittumaan niin, että vesihöyry kulkee lämpimästä kylmään, ISODRÄN®-levyjä maahantuovan Muottikolmion toimitusjohtaja Mikko Aalto selventää.

Viilentyessään vesihöyry tiivistyy vedeksi ja valuu ISODRÄN®-levyn salaojittavuuden ansiosta talon anturan vierellä olevaan salaojaputkeen. Rakennusta ympäröivä salaojajärjestelmä huolehtii lopulta veden kuljettamisesta pois talon perustusten luota.

– Toiseen suuntaan levy toimii kapillaarikatkona. Se ei johda kosteutta kapillaarisesti seinää kohti, vaan levyä ympäröivän maaperänkin kosteus valuu levyrakenteessa alas ja salaojiin, Aalto kuvailee.

ISODRÄN®-menetelmä sopii remonttikohteisiin

ISODRÄN®-menetelmää käytetään etenkin korjauskohteissa. Kun omakoti-, pari- tai rivitaloon tehdään salaojaremontti, uusitaan samalla myös maanalaisten lämpimien tilojen lämmöneristys. ISODRÄN®-menetelmän suosiota remonttikohteissa selittää muun muassa asentamisen helppous: kun piha kaivetaan talon perusmuurin ympäriltä auki ja maa poistetaan, voidaan samaa maa-ainesta käyttää ISODRÄN®-levyillä vuoratun perusmuurin peittämiseen.

– Kustannukset pysyvät pienempinä, koska vanhaa maa-ainesta ei tarvitse kuljettaa pois eikä sen tilalle tarvitse ostaa pestyä sepeliä, Mikko Aalto paljastaa.

Erityisen hyvä ratkaisu ISODRÄN®-levy on silloin, jos kosteutta on jo päässyt kellarin rakenteisiin. ISODRÄN®-levyt voi nimittäin asentaa kosteankin perusmuurin ympärille ja maamassat voi palauttaa takaisin paikalleen. Levyn kuivattava ominaisuus siirtää vesihöyryä pois rakenteesta eli kuivattaa perusmuuria.

– Kosteutta on voinut päästä rakenteisiin esimerkiksi kapillaarisesti anturan tai perusmuurin alaosan kautta. ISODRÄN®-menetelmä kuivattaa rakennetta ja ylläpitää sen pysymistä kuivana, Aalto kertoo.

Levyt voi asentaa maanvastaisten lämpimien tilojen ympärille myös ennaltaehkäisevästi. Tällöin kosteus ei pääse kerääntymään rakenteisiin vastaisuudessakaan.

– Levy on hyvissä olosuhteissa maan alla, joten sen käyttöikä on yhtä pitkä kuin rakennuksen käyttöikä, Mikko Aalto lupaa.

Lämmöneriste suitsii energiankulutusta

Kosteudenpoiston lisäksi ISODRÄN®-levy toimii tehokkaana lämmöneristeenä. EPS-palloista valmistetun levyn eristysarvo on styroxin kanssa samaa luokkaa, joten kellarin lämpö ei pääse karkaamaan perusmuurin läpi maaperään. Tämä taas näkyy matalampana energiankulutuksena.

– ISODRÄN®-menetelmää on käytetty Suomessa 1990-luvun puolivälistä saakka. Ruotsissa käyttökokemusta on kertynyt vielä pidempään, Aalto toteaa.

Levyt valmistetaan painemuottitekniikalla, kukin levy erikseen. Tällöin levyihin ei tule leikkaamalla avattuja pintoja. Valmistamisessa huomioidaan myös tarkasti oikea puristuslujuus, sillä eri käyttökohteet, kuten eri kaivuusyvyydet, kuormittavat levyjä eri tavoin.

– Kohdekohtaisen suunnitelman ISODRÄN®-levyjen käytöstä tekee urakoitsija. Meillä on pitkä kokemus Torstenin kanssa toimimisesta ja heillä on ammattitaitoa sekä kokonaisuuden suunnitteluun että levyjen asentamiseen, Mikko Aalto kertoo.

Salaojaremontit vuosien kokemuksella

Olemme erikoistuneet salaojaremontteihin ja meiltä saat selkeän remonttisuunnitelman. Teemme salaojaremontteja taloyhtiöihin ja omakotitaloihin uudenmaan alueella. 

Seuraa meitä